Sähkösopimus ja muutto – Mitä ottaa huomioon?
Muutto uuteen kotiin vaatii paljon käytännön järjestelyjä, joista yksi tärkeimmistä on sähkösopimus. Pitkän ja raskaan muuton jälkeen on varsin ikävää havahtua yllätykseen, että uusi koti onkin pimeänä.
Jos olet muuttamassa ensimmäistä kertaa, voi olla vielä hieman epäselvää, miten uusi sähkösopimus tehdään, mitä pitää ottaa huomioon ja mitä tapahtuu vanhalle sopimukselle.
Tämä opas käy läpi kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää sähkösopimuksen hoitamisesta muuton yhteydessä.
Saat selkeät ohjeet siitä, milloin ja miten sähkösopimus kannattaa tehdä, miten määräaikainen sopimus toimii muutossa ja mitä tehdä, jos sähköt eivät ole päällä muuttopäivänä.
Sähkösopimuksen tekeminen uuteen kotiin
Milloin uusi sähkösopimus kannattaa tehdä?
Sähkösopimus kannattaa tehdä vähintään kaksi viikkoa, mutta viimeistään 5 päivää ennen ennen muuttoa, jotta sähköyhtiö ehtii käsitellä tilauksen ja kytkeä sähköt ajoissa uuteen asuntoon.
Jos huomaat muuttopäivänä, että sähköt eivät ole päällä, ota heti yhteyttä sähköyhtiöön.
Sähkösopimuksen valinta – mikä sopimus sopii uuteen kotiin?
Sopimuksen valintaan vaikuttaa asunnon tyyppi ja oma sähkönkäyttösi.
Pieni kerrostaloyksiö tai kaksio → Matalalla perusmaksulla varustettu sopimus voi olla järkevin vaihtoehto, koska sähkönkulutus on vähäistä.
Rivitalo tai suurempi kerrostaloasunto → Kulutus voi olla suurempaa, varsinkin jos koti tai käyttövesi lämpiää sähköllä. Tällöin kannattaa vertailla sekä kiinteähintaisia että pörssisähkösopimuksia.
Omakotitalo tai sähkölämmitteinen asunto → Lämmityskulut muodostavat suurimman osan sähkölaskusta, joten sähkön hintavaihtelut vaikuttavat merkittävästi kokonaiskuluihin. Pörssisähkö voi olla hyvä valinta, jos kulutusta voidaan ajoittaa halvoille tunneille. Jos haluat pelata varman päälle etkä jaksa vahdata hintoja, valitse kiinteä sopimus.
Miten sähkösopimus tehdään?
Sähkösopimuksen voi tehdä sähköyhtiön verkkosivuilla, puhelimitse tai kilpailutuspalvelun kautta. Prosessi on yksinkertainen, mutta siihen kannattaa varata hetki aikaa, jotta valitsee sopimuksen, joka sopii omaan asumismuotoon.
Jos haluat säästää aikaa, kokeile näppärää kilpailutuspalveluamme!
Tarvitset seuraavat tiedot:
-
Uuden osoitteesi
-
Arvion kulutuksesta
-
Muuttopäivän
-
Nimi, henkilötunnus ja yhteystiedot.
Erityistilanteet sähkösopimuksen teossa
Ensimmäinen sähkösopimus koskaan? Suuri osa sähköyhtiöistä tarkistaa luottotiedot sopimuksen teon yhteydessä. Jos maksuhäiriömerkintöjä ilmenee, voi sähköyhtiö vaatia ennakkomaksun tai vakuuden.
Muutto taloon, jossa sähköt on katkaistu → Jos sähkö on katkaistu, sen päälle kytkemiseen voi mennä muutama arkipäivä.
Vuokra-asunto, jossa edellinen asukas ei ole irtisanonut sopimusta → Varmista, että sähkösopimus on vaihtunut omiin nimiisi.
Vanhan sähkösopimuksen irtisanominen tai siirtäminen
Muuton yhteydessä vanha sähkösopimus ei pääty automaattisesti. Sinun täytyy joko irtisanoa nykyinen sopimus tai siirtää se uuteen osoitteeseen. Ilman erillistä irtisanomista vanha sähkösopimus katkeaa vasta seuraavaan asukkaan tehdessä uuden sopimuksen.
Sähkösopimuksen irtisanominen on onneksi helppoa. Riittää kun ilmoitat sähköyhtiölle muutosta kaksi viikkoa ennen muuttoa.
Määräaikainen sähkösopimus ja muutto
Jos olet tehnyt vanhaan asuntoon määräaikaisen sopimuksen, voit joko siirtää sen uuteen osoitteeseen tai irtisanoa sen ilman sanktioita riippuen nykyisen yhtiösi käytännöstä. Vaikka määräaikainen sopimus on sitova, on muutto pätevä syy sen purkamiselle.
Milloin sähkösopimuksen voi siirtää?
Jos olet tyytyväinen nykyiseen sähkösopimukseesi, osa sähköyhtiöistä mahdollistaa sen siirtämisen uuteen osoitteeseen. Siirto voi olla järkevää, jos:
-
Sopimuksen hinta on edelleen kilpailukykyinen ja sopimusehdot hyvät.
-
Vanha sopimus on halvempi kuin markkinoilla olevat uudet
-
Sähkönkulutuksesi ei muutu merkittävästi (esim. muutat saman kokoiseen asuntoon).
Mitä tehdä, jos et muista irtisanoa sopimusta?
Jos et itse irtisano vanhaa sopimusta tai siirrä sitä uuteen kohteeseen, olet vastuussa sähkölaskuista niin kauan, kunnes uusi asukas tekee oman sopimuksen tai sopimus päätetään. Tämä voi aiheuttaa turhia kustannuksia, jos uusi asukas käyttää sähköä sinun laskuusi.
Jos huomaat muuton jälkeen, että sähkösopimus on vielä voimassa:
-
Ota heti yhteyttä sähköyhtiöön ja pyydä sopimuksen päättämistä.
-
Tarkista laskut. Jos olet maksanut sähköstä muuton jälkeen, voit neuvotella hyvityksestä, jos uusi asukas on jo tehnyt sopimuksen.
Mitä tehdä, jos sähköt eivät ole päällä muuttopäivänä?
Jos sähköt eivät ole kytkettynä, syy voi olla jokin seuraavista:
-
Sähkösopimusta ei ole tehty ajoissa – Jos sopimus on tehty liian myöhään, sähköyhtiö ei välttämättä ole ehtinyt kytkeä sähköjä.
-
Sähkökeskuksen sulakkeet tai pääkytkin ovat pois päältä – Joissakin asunnoissa sähköt on katkaistu sulaketaulusta, vaikka sähkösopimus olisi voimassa.
-
Laajempi sähkökatkos – Jos koko taloyhtiössä tai naapurustossa ei ole sähköä, kyse voi olla verkkoyhtiön alueellisesta viasta.
Tarkista sähkösopimuksen tila
-
Jos teit sähkösopimuksen vasta muuttopäivänä tai juuri sitä ennen, varmista sähköyhtiöltä, että sopimus on kirjattu järjestelmään ja sähköt on määrä kytkeä.
-
Jos sähkösopimus on tehty ajoissa, mutta sähkö ei ole päällä, kyse voi olla muusta viasta.
Tarkista sähkötaulu ja sulakkeet
-
Kerrostaloasunnoissa voi olla huoneistokohtaisia sulakkeita tai pääkytkin, joka täytyy kääntää takaisin päälle.
-
Omakotitaloissa ja rivitaloissa sähkö voidaan katkaista pääsulakkeista, jotka voivat olla sähkökaapissa tai teknisessä tilassa.
-
Jos et löydä sulakkeita tai et ole varma, mikä on vialla, kysy neuvoa isännöitsijältä tai taloyhtiön huollosta.
Kuinka nopeasti sähköt voi saada päälle?
-
Normaalitilanteessa sähköt kytketään sopimuksen alkamispäivänä ilman viivettä.
-
Jos sopimus on tehty myöhässä, sähköt voidaan kytkeä yleensä seuraavana arkipäivänä.
-
Pikakytkentä voi olla mahdollista. Pikakytkentä voi maksaa 20–50 euroa, ja viikonloppuisin tai iltaisin kytkentä voi maksaa vielä enemmän.
Muutto edessä? Kilpailuta sähkösopimus uuteen kotiin
Muutto voi olla stressaavaa aikaa. Juoksevien asioiden ja pakkausrumban keskellä ei millään jaksaisi käyttää aikaa sähkösopimusten vertailuun. Siksi teimme sähkösopimuksen kilpailuttamisesta äärimmäisen vaivatonta. Halvin sähkösopimus on nenäsi edessä alle minuutissa.
Näin helppoa se on:
-
Arvioi uuden kotisi sähkönkulutus. Voit myös arvioida sähkönkulutuksen näppärällä laskurillamme.
-
Täytä kenttiin asumismuoto, lämmitysmuoto, asunnon pinta-ala sekä muut perustiedot.
-
Valitse, haluatko määräaikaisen vai toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen.
-
Voit halutessasi myös valita sähkön alkuperän, eli esimerkiksi tuulivoiman tai muun uusiutuvan.
-
Klikkaa “Tee sopimus”